Olisi ihanaa, jos tulisit käymään!
Sormuksen suunnittelu alkaa ensikohtaamisella. Parhaiten se onnistuu kasvokkain Papajassa jolloin pääsemme keskustelemaan yhdessä ajatuksistasi ja toiveistasi sormuksen suhteen. Valmiita suunnitelmia sinulla ei tarvitse olla, ei välttämättä edes mitään ajatusta siitä millaisen sormuksen haluat. Minun tehtäväni on auttaa sinua löytämään se.
Kohtaaminen kasvokkain auttaa minua suunnittelutyössä. Minulle on tärkeää tietää, minkälaiselle ihmiselle olen suunnittelemassa sormusta. Jos kyseessä on sormus, joka suunnitellaan toiselle ihmiselle, siis tilaaja on eri kuin käyttäjä pystyn silti kasvokkain käydyn keskustelun kautta saamaan jonkinlaisen käsityksen, minkälaiselle ihmiselle sormus on tulossa.
Suunnittelun pohjana voimme käyttää valmiita sormusmallejamme, instagramin kuvagalleriaamme ja jalokivivalikoimiamme. keskustelun aikana minulle yleensä alkaa hahmottumaan kuva siitä minkälaisista elementeistä unelmasormuksesi syntyy.
Tärkeitä elementtejä ovat:
- sormuksen muoto; siro vai jykevä?
- pintakuviointi: sileä vai jokin pintakuviointi Papajan erilaisista vaihtoehdoista?
- tuleeko sormukseen kiviä? minkä kokoisia / muotoisia / värisiä? ja kuinka paljon?
- materiaali? keltakultaa / valkokultaa / ruusukultaa / samppanjan väristä kultaa / platinaa / hopeaa?
- käytetäänkö sormuksen pohjana omia tai perittyjä koruja tai kiviä?
- käyttöön liittyvät kysymykset: haluatko sormuksen olevan mahdollisimman huomaamaton käytössä vai saako se nousta enemmän sormen yläpuolelle? Pienet kivet on helppo upottaa matalaankin runkoon, mutta isommat kivet väistämättä nousevat ylemmäs. Kiven istutuksella kuitenkin voidaan vaikuttaa siihen, ettei sormus pääse tarttumaan mihinkään.
- aikataulu. Milloin sormuksen tulee olla valmis? Usein suunnitteluun ja valmistamiseen menee yhteensä n. 4 viikkoa. Itse valmistamiseen toivoisin aikaa n. 2 viikkoa. Kiireaikoina, kuten kesällä, kannattaa varata aikaa enemmän.
Papajassa on laaja valikoima eri värisiä ja muotoisia jalokiviä, joista saat valita itsellesi mieluisimmat yhdistelmät. Jos tiettyä väriä / muotoa / kokoa ei löydy, voin tiedustella vaihtoehtoja maahantuojiltamme.
Sitten täytyy tietysti keskustella käytännön asioista, eli kuinka paljon sormus saa maksaa. Se helpottaa paljon suunnittelutyötä, kun tiedän missä raameissa täytyy pysyä.
Tapaamisen jälkeen piirrän luonnoksia 2D-kuvina ja lähetän ne sinulle sähköpostilla arvioitavaksi. Jos luonnos mielestäsi kaipaa muutoksia, niitä tehdään siihen niin kauan kunnes olet tyytyväinen. Joskus onnistun löytämään oikean mallin heti ensimmäisellä ehdotuksella, mutta usein mallia kehitellään eteenpäin. Keskustelua käydään usein sähköpostin välityksellä tai sopimalla uusi tapaaminen. Näin usein etenkin silloin, jos valmista kiveä ei ole löytynyt omista valikoimistamme ja maahantuoja on lähettänyt kivivaihtoehtoja valittavaksi. Parhaiten kiven ominaisuudet tulevat esiin, kun sen näkee luonnossa.
Mikään edellä mainituista vaiheista ei sido sinua vielä tilauksen tekemiseen, Vasta kun kivet on valittu, sormussuunnitelma lyöty lukkoon ja hinta hyväksytty, tehdään tilausvahvistus.
Sitten pääsen itse sormuksen valmistamiseen. Hyödynnämme korujemme valmistamisessa 3D-mallintamista, joka mahdollistaa monimutkaistenkin muotojen toteuttamisen siten että lopputuloksesta tulee kaunis ja kestävä. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että annan Viljalle tarkan mittapiirroksen sormuksesta ja hän mallintaa sen 3D-aineistoksi, joka lähetetään Kirkkonummelle tulostettavaksi ja valettavaksi toivotusta materiaalista.
Tämä ei kuitenkaan pois sulje käsityön suurta määrää. Valamisen jälkeen sormuksen osat täytyy viilata, hioa ja kiillottaa ja jos sormus koostuu eri osista, ne täytyy juottaa yhteen. Toisinaan sormusrunko tehdään kokonaan käsin ja ainoastaan kiville tarkoitetut kruunut 3D-mallinnetaan ja valetaan. Toisinaan sormusmalli on sellainen, että se on käytännöllisempää valmistaa kokonaan käsin alusta loppuun.
Kun sormus on tehty lähes valmiiksi ja mahdollisille kiville on tehty sovitukset, on hyvä hetki tulla sovittamaan sormusta. Jos kokoa täytyy muuttaa, on se kätevintä tehdä ennen kivien istuttamista ja pintojen viimeistelyä. Toki kokoa voidaan muuttaa myöhemminkin, mutta helpointa se on tässä vaiheessa.
Jos koko on hyvä, jatkan sormuksen työstämistä istuttamalla kivet ja viimeistelemällä pinnat. Sen jälkeen sormus on valmis kaiverrettavaksi. Kaivertajamme Katri kaivertaa sormuksen sisäpuolelle käsin toivomasi tekstit kauniilla käsialallaan.
Tämän jälkeen sormus on valmis käyttöön otettavaksi.
Meillä sormuksen hintaan kuuluu kaiken yllä mainitun lisäksi vuosihuollot ja mahdollinen koon muutos. Vuosihuolto tarkoittaa sitä, että voit milloin vain tuoda sormuksen kiillotettavaksi ja puhdistettavaksi. Samalla tarkistan kivien kiinnitykset. Vaikka sormen koko on tarkasti mitattu ja sormusta on sovitettu valmistamisen aikana, sormuksen oikea koko selviää vasta hetken käytön jälkeen. Sormen koko, kun elää enemmän tai vähemmän päivän ja vuodenaikojen mukaan.
Sinun sormuksesi valmistamiseen on osallistunut seuraavat yhteistyökumppanimme:
- Jalometallit tilaamme K. A. Rasmussenilta ja NSG:ltä jotka myös puhdistavat ja uudelleen seostavat vanhat jalometallit uudelleen käyttöön.
- Korujen valamisen tilaamme Kirkkonummelta, jalometallivalimo K. Raiskinen Oy:ltä joka toimii perheyrityksenä jo neljännessä polvessa.
- jalokivet tilaamme Suomen Jalokivituotteelta Oulusta, Timanttialalta Turusta ja Namu jewelleryltä Mynämäeltä.
- kaiverrukset koruihimme tekee pääsääntöisesti kaivertaja Katri Nykänen ja toisinaan Kultasepät Knutsson.
Kivien valinnasta. Pitääkö vihkisormuksessa olla timantti?
Vihkisormus ilman kiviä – kun pääosassa on muoto.
Mitä materiaalia kihlasormuksen pitää olla? Pitääkö kihlasormusten olla samanlaiset?
Sormuksen teettäminen omasta kullasta tai perintökoruista.
Kosinta: sormuksella vai ilman?
Yksi vai kaksi sormusta? pitääkö olla myös vihkisormus?
Otan lisäksi mielelläni vastaan ehdotuksia aiheista ja kommentteja kirjoituksistani!